Chirurgia Diabetului

Obezitatea și diabetul de tip 2 sunt probabil două cele mai mari probleme de sănătate publice din ultimile decenii. Există o legătură strînsă dintre obezitate și diabetul zaharat tip 2, iar termenul ”diabesity”, introdus de Shafrir, a fost propus pentru a sugera o singură problemă.

Obezitatea este un factor de risc independent major pentru dezvoltarea diabetului de tip 2. Majoritatea pacienților (>80 %) diagnostificați cu diabet zaharat de tip 2 sunt supraponderali (indicile masei corporale >25 kg/m²) și aproximativ 50 % sunt obezi (IMC>30 kg/m²) și aproape 10 % sunt cu obezitate modrbidă (IMC> 40kg/m²).

O parte substanțială a valorii vieții atribuite obezității este legată de diabetul tip 2. Impactul social-economic a diabetului tip 2 și complicațiile acestuia sunt semnificative pentru indivizi, familiile lor și societate. În mod special, diabetul este o boală progresivă implacabilă ce duce spre deteriorarea multiplelor organe și sisteme, și este cauza cea mai comună a orbirii la adulți, amputării membrelor, și insuficienții renale, dar și factorul independent de risc principal pentru bolile coronariene. Acest cuplu epidemic dintre obezitate și diabet are consecințe serioase, cu morbiditate cardiovasculară sporită și moarte prematură.

Tratamentul timpuriu și intensiv a diabetului de tip 2 îmbunătățește starea sănătății și calitatea vieții.  Controlul greutății este probabil cea mai importantă cale a prevenirii și tratării diabetului de tip 2, pierderea masei micșorînd rata morbidității și mortalității.

Din păcate, strategiile dietice, farmacologice și a modului de viață disponibile la moment furnizează doar pierderi mici și modeste a masei corporale, diabeticii suferind o dificultate mai mare în pierderea greutății decît nondiabeticii, obținerea și susținerea pierderei substanțiale a masei la cei cu diabet de tip 2 fiind un scop imposibil.

Operațiile bariatrice îmbunătățesc considerabil metabolismul glucozei, descresc rezistența insulinei și duc la remisia clinica a diabetului de tip 2 la mulți pacienți. Unele studii susțin că schimbările în metabolismul glucozei și răspunsul hormonal sunt determinate de procedura chirurgicală și nu de pierderea greutății.

Bypass-ul gastric, în comparaţie cu alte procedee bariatrice pe stomac, are un procentaj mai ridicat de pierdere ponderală cu menţinerea la distanţă, o alimentaţie mai confortabilă, o scădere mai accentuată a apetitului cu excluderea folosirii alimentelor calorice, cât şi efectul superior în regresia bolilor asociate

Două procedee, Bypass-ul gastric şi Derivația biliopancreatică sunt cele mai efective în tratamentul diabetului zaharat, în comparaţie cu alte procedee şi determină concentraţia normală a glucozei serice, insulinei şi hemoglobinei glicolizate la 80-100% din pacienţi.

In trecut, diabetul a fost considerată o boală progresivă și incurabilă.

Actualmente, chirurgia metabolică este singura opţiune capabilă să inducă substanţial pierderea masei corporale şi remisia bolilor asociate obezitații  inclusiv și a diabetului zaharat tip 2.

Remisia diabetului apare la scurt timp după intervenția chirurgicală – cu mult înainte pînă la o reducere semnificativă în greutate. De fapt, unii pacienți cu diabet zaharat după chirurgia metabolică părăsesc spitalul cu glucoza normală a sângelui, fără a avea nevoie de medicamente antidiabetice.

4 comentarii la “Chirurgia Diabetului

  1. Sunt diabetic de tip2 de vre-o 15 ani. Nu sunt obeza. la inaltimea de 1,56 cm am 66 de kg. Putin mai mult decit ar trebui, dar cred ca nu este strasnic. Sunt dependenta de insulina si utilizez si pastile. M-ar interesa interventia chirurgicala daca aceasta m-ar scapa de utilizarea produselor medicamentoase. Pentru a ma decide este necesar sa stiu costul acestei interventii. Imi puteti furniza aceasta informatie? Cu respect Maria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *